Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

Ο Τάσος Τέλλογλου προτείνει αναστολή άρθρων του συντάγματος και κυβέρνηση εθνικής αναγκής

Κατ αρχήν γραφω “βασικό κορμό” το ΠΑΣΟΚ , αρα δέν θα είναι μόνο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε τον Οκτώβριο για να εφαρμόσει μία αλλη πολιτική απο αυτή που τώρα χρειάζεται ο τόπος. Το ΠΑΣΟΚ δέν διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα. Να κάνουμε εκλογές; Δέν είμαστε αυτόχειρες. Αρα τι μένει; Μία κυβέρνηση σαν και εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Ιούλιο του 1974 , απο όλους τους πολιτκούς χώρους.
Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να εχει εκτακτες εξουσίες ,για να το πώ πιο απλά η χώρα είναι σε κατάσταση εκτακτης ανάγκης χωρίς δικτατορία αλλά ορισμένα αρθρα του συνταγματος πρέπει να βγούν “εκτός” η να ερμηνευτούν ανάλογα. Εκδηλώσεις σαν κι εκείνες του ΠΑΜΕ στον Πειραιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα κηρύσσονται αμέσως παράνομες με διαδικασίες αυτοφώρου, πρέπει να περιοριστεί το δικαίωμα της απεργίας αλλά και της διαμαρτυρίας σε ευαίσθητους τομείς (πχ πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας ,απεργία εκπαιδευτικών μέσα στις εξετάσεις ).
Στο Βέλγιο πρίν μερικά χρόνια μία τετοια κυβέρνηση συναπισμού προχώρησε σε αναστολή ορισμένων συνταγματικών διατάξεων για ενα διάστημα .

Ο κ Παπανδρέου είναι ακατάλληλος για να ηγηθεί μιας τετοιας κυβέρνησης “εθνικής ανάγκης”, μπορεί να είναι αντιπρόεδρος της και υπουργός των Εξωτερικών αλλά επικεφαλής πρέπει να είναι κάποιος που να μην διστάζει μπροστά σε οποιο κόστος । Η μόνη προυπόθεση που θέτει η κοινωνία είναι να μοιραστεί το βάρος δίκαια.

===================

Σχόλιο: Το Σύνταγμα, κύριε Τέλογου δεν είναι λάστιχο για να τεντώνει ή να μαζεύει κατά πως βολεύει την κάθε περίσταση.

Το δεύτερο σκέλος της πρότασης σας -σε μια Δημοκρατία όπου δεν υπάρχουν αδιέξοδα- μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μέσω των διαδικασιών της Βουλής. Δηλαδή πρόταση Μομφής πτώση της κυβέρνησης και σχηματισμός νέας Κυβέρνησης με διευρυμένη και όχι μονοκομματική σύνθεση. Όλο αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε ένα απόγευμα.

Σε αυτή την περίπτωση βεβαίως το ΚΚΕ δεν θα θελήσει να συμμετέχει οπότε θα βρεθεί απομονωμένο। Και αυτό είναι ότι περισσότερο μπορεί να γίνει εναντίων του ΚΚΕ σε συνθήκες Δημοκρατίας.

Δημοσιεύθηκε από Γιάννης Παπαϊωάννου στο Μαΐου 1, 2010

1 σχόλιο:

  1. Το λέει η Καννέλη στο δελτίο του Χατζηνικολάου χωρίς να πει όνομα και εύλογα ρωτάει ο Τράγκας
    "Ποιανού μ.λ.κα είναι αυτό?"
    Έχει άδικο μήπως; ρωτάω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή