Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Μαριονέτες και πρόβατα

  της Γκέλης Βούρβουλη στο protagon.gr

Για άλλη μια φορά οι New York Times υποστηρίζουν τα αυτονόητα στο editorial της διεθνούς έκδοσής τους: ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να καλύψουν τη χασούρα των τραπεζών τους φορτώνοντας την Ελλάδα με περισσότερα δάνεια και σκληρότερα μέτρα, τα οποία θα  μπλοκάρουν κάθε ανάπτυξη και αργά ή γρήγορα θα μας καταστρέψουν όλους μαζί. Οι αμερικάνοι φωνάζουν – και όχι επειδή η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών φτάνει τα 30 δις ευρώ μόνο στην Ελλάδα. Φωνάζουν γιατί βλέπουν παγκόσμιους μπελάδες προ των πυλών κι αναρωτιούνται ως πότε η κα. Μέρκελ, ο κ. Σαρκοζί και οι λοιποί αρμόδιοι θα αρνούνται να θυσιάσουν τα συμφέροντα των προβληματικών τραπεζών τους υπέρ της Ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Έχω ξαναπεί ότι τα οικονομικά δεν τα κατέχω. Ξέρω να διαβάζω, όμως. Και τον τελευταίο καιρό νομίζω ότι ζω σε κάποια θλιβερή απομίμηση βιβλίου του Ντάν Μπράουν, στο οποίο ορισμένοι αυτοκαταστροφικοί τραπεζίτες καταφέρνουν να περάσουν το δικό τους, χωρίς κανένα μυστήριο και κανένα σασπένς. Ανοιχτά και ξάστερα. Όλος ο Κόσμος έχει ξεσηκωθεί εναντίον τους αλλά εκείνοι δεν δίνουν καμία σημασία. Όλος ο Κόσμος βλέπει τι γίνεται αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο απο το να φωνάζει, διότι αυτοί που μπορούν προσποιούνται τις μαριονέτες.

Το παραμύθι είναι χάλια αλλά είναι αληθινό, λέει. Καλούμαι, δηλαδή, να πιστέψω ότι ο κ. Τρισέ και οι ηγεσίες των μεγάλων γαλλογερμανικών τραπεζών έχουν αποφασίσει να μας σύρουν όλους μαζί στον γκρεμό, με πρώτη τη μαρτυρική Ελλάδα μας, ελπίζοντας ότι όσο πέφτουν οι προηγούμενοι θα καταφέρουν να μαζέψουν αρκετά χρυσά βαρίδια για να μείνουν στην κορυφή κι ότι οι αμερικανοί, οι κινέζοι, οι άραβες και οι λοιποί λύκοι θα κάτσουν και θα γκρεμιστούν σαν τα πρόβατα.

Γι' αυτό σας λέω. Μάλλον πρέπει να ξαναμάθω να διαβάζω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου