Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Ευτυχώς χάσαμε τους Μεσογειακούς

http://www.aixmi.gr/wp-content/uploads/userphoto/antoniskarpetopoulos.thumbnail.jpgΗ Ελλάδα δεν θα φιλοξενήσει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 και μολονότι καταλαβαίνω ότι αυτό είναι μια δυσάρεστη είδηση για την περιοχή του Βόλου και της Λάρισας, μου έρχεται να πω δόξα το Θεό! Δεν ξέρω ποιος έκανε τη σχετική εισήγηση στη Διαρκή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων, αλλά όποιος το έκανε θα πρέπει να ανακηρυχτεί φιλέλληνας για να μην πω Εθνικός Ευεργέτης.


Τι είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες; Ένα αθλητικό πανηγυράκι δεύτερης διαλογής από τα πολλά που διοργανώναμε τον καιρό που ζούσαμε ως χώρα ξοδεύοντας τα φθηνά δανεικά.
Κομμένα πια τα δανεικά, κομμένα και τα πανηγύρια.
Και η προβολή της χώρας θα πει κάποιος; Η προβολή είναι στην προκειμένη περίπτωση τόσο μεγάλη, ώστε κανείς δε θυμάται που διοργανώθηκαν οι προηγούμενοι μεσογειακοί αγώνες (!) ή έστω πόσα μετάλλια η χώρα κέρδισε!

Επίσης, στην Ελλάδα η προβολή της χώρας είναι ο φερετζές της υποκρισίας που δικαιολογεί τη σπατάλη. Τα λέγανε αυτά τον καιρό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004: η προβολή θα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε θα έρχονταν στην Αθήνα κάθε χρόνο Γιαπωνέζοι τουρίστες να δουν την πόλη που οι Ιάπωνες αθλητές μεγαλούργησαν κερδίζοντας μετάλλια,
άκουγες! Εχω να δω Γιαπωνέζο στην Αθήνα από το 2004!

Επίσης, η προβολή μιας χώρας είναι συνώνυμο μιας τεράστιας έκθεσης, μόνο που στην περίπτωση της χώρας μας η έκθεση δεν είναι πάντοτε κάτι καλό. Μετά το 2004 έχω βαρεθεί να διαβάζω σε ξένες εφημερίδες ή ν’ ακούω σε ξένα δίκτυα να επαναλαμβάνεται η στερεότυπη φράση «η Αθήνα, η πόλη που το 2004 φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες…» ακριβώς πριν ακολουθήσει ένας οχετός δυσφημιστικών σχολίων που αφορούν τη μοντέρνα μας πραγματικότητα.

«Η Αθήνα, η πόλη που το 2004 φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες…» καίγεται, βρωμάει, δεν ξέρει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα, έχει αυξημένη εγκληματικότητα, βιώνει μια τρομερή οικονομική κρίση.

Η Αθήνα το 2004 απέκτησε όντως τεράστια προβολή, μόνο που στα χρόνια που ακολούθησαν αυτή η προβολή ελάχιστο καλό της έκανε: οι Αγώνες δεν της άφησαν σχεδόν κανένα credit – απλώς η αναφορά σε αυτούς λειτουργεί για να επιταθεί, σε πολλές περιπτώσεις άδικα, η σημερινή της δύσκολη πραγματικότητα. Πιθανότατα αν δεν είχε φιλοξενήσει τους Αγώνες να της φέρονταν με μεγαλύτερη επιείκεια και να τη συκοφαντούσαν λιγότερο.

Κάποιος θα πει ότι οι δυο πόλεις (η Λάρισα κι ο Βόλος εν προκειμένω…), χάνουν την ευκαιρία να αποκτήσουν καλύτερες υποδομές. Η παρατήρηση είναι δίκαιη, πλην όμως πάντοτε όταν την ακούω, μου προκαλεί τεράστια θλίψη. Αν για να βελτιωθούν οι πόλεις μας χρειάζεται να πληρώνουμε για πανηγύρια και, μάλιστα, αμφίβολης αξίας, τότε κάτι δεν πάει καλά! Η Αθήνα π.χ αναμφίβολα βελτιώθηκε λίγο πριν τους Ολυμπιακούς, όμως το σύνολο σχεδόν των υποδομών θα πρεπε να το έχει έτσι κι αλλιώς: η Αττική οδός, το νέο αεροδρόμιο, τα έργα στην Κηφισίας και στη Λεωφόρο Μαραθώνος, το τραμ, η βελτίωση της παραλιακής ήταν απαραίτητα για την πόλη. Είναι ντροπή μας να λέμε πως για να γίνουν έπρεπε να μας πιέσει η ΔΟΕ: δεν μας τιμά.

Όπως δεν μας τιμά το ότι έπειτα από όλες σχεδόν τις διοργανώσεις που χουμε πάρει κατά καιρούς τα χρυσά μετάλλια, τα πήρε η dream team των εργολάβων που φορτώνει την πόλη με «καθεδρικούς ναούς στην έρημο», δηλαδή γιγάντιες άχρηστες κατά κανόνα εγκαταστάσεις!

Ενας Θεός ξέρει τι άχρηστα μεσογειακά ακίνητα θα φορτώνονταν στη Λάρισα και στο Βόλο, που μεταξύ μας οι αθλητικές υποδομές που έχουν μια χαρά είναι. Λίγη συντήρηση χρειάζονται και αρκούν και με το παραπάνω.
Και η Λάρισα και ο Βόλος έχουν ανάγκες από έργα, όχι από πανηγύρια. Δεν θα τους λείψουν οι αγώνες που κανένα κανάλι της γης δεν πληρώνει για να προβάλει. Αγώνες πρέπει να δώσουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες για να κάνουν τους νομούς καλύτερους κι αυτούς τους αγώνες ας τους υποστηρίξουμε όσο πιο πολύ γίνεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου