Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Οι «Λογοκριμένοι 11» - The Censored Eleven


Το 1968, οι ΗΠΑ, έχοντας κρίνει έντεκα καρτούν (Looney Tunes και Merrie Melodies) ως υπέρ το δέον απρεπή για να προβληθούν, αρνήθηκε να τα παραδώσει στα αρμόδια πρακτορεία. Οι «Λογοκριμένοι 11» δεν έχουν προβληθεί ποτέ στην τηλεόραση έκτοτε, αλλά αποσπάσματα έχουν αναδυθεί στο διαδίκτυο δίνοντας έτσι στους σημερινούς τηλεθεατές μια εικόνα των στερεοτύπων ρατσισμού και δουλοπρέπειας που κάποτε θεωρούνταν άξια προβολής στην τηλεόραση, ταιριαστά για ένα πρωινό Σαββάτου.



Ένα επεισόδιο του 1941 με την επονομασία «Όλα αυτά και ο λαγός στιφάδο» (All this and the Rabbit Stew) έδειχνε τον Μπαγκς Μπάνυ να γίνεται θήραμα ενός κυνηγού μελαψού δέρματος και χαμηλής νοημοσύνης (στα επόμενα χρόνια τον αντικατέστησε ο Elmer Fudd).


Coal Black and de Sebben Dwarfs -1942


Το επεισόδιο «Μαύρο Κάρβουνο κι οι Επτά Νάνοι» (Coal Black and de Sebben Dwarfs), του 1943, ήταν μια παρωδία της Χιονάτης (Disney) με ένα καστ και πάλι μόνο μαύρων χαρακτήρων. (Καινοτόμο παρά το αμφιλεγόμενο περιεχόμενό του, το καρτούν χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα 50 καλύτερα όλων των εποχών, με βάση τις ψήφους περισσότερων από 1000 επαγγελματιών της βιομηχανίας κινουμένων σχεδίων, το 1994.)



Τέλος, το επεισόδιο "Goldilocks and the Jivin' Bears" του 1944, με παρόμοιο τρόπο τοποθετούσε σε μια δημοφιλή ιστορία ένα πλήρες καστ μαύρων χαρακτήρων, μετατρέποντας τις «Τρεις Αρκούδες» σε μουσικούς της Jazz, με πολλούς ακόμα χαρακτήρες να έχουν χαρακτηριστικά προσώπου πανομοιότυπα με αυτά της μαύρης φυλής. Φαντάζει έτσι, το South Park, γεμάτο ευαισθησίες.
Πηγή: Time

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου