Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας

http://www.rwf.gr/wp-content/uploads/2010/11/alex13.jpg

Το πρωί του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008, σε ένα συμπόσιο ψυχοθεραπευτών για τα προβλήματα της νεολαίας στο κέντρο της Αθήνας το μήνυμα ήταν σαφές: Η κοινωνικοπολιτική πίεση που ασκείται στους νέους ανθρώπους ήταν αναπόφευκτο πως, κάποια στιγμή, θα ξέσπαγε με απρόβλεπτες συνέπειες.

Λίγες ώρες αργότερα, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός στην περιοχή των Εξαρχείων από τις σφαίρες του αστυνομικού  Επαμεινώνδα Κορκονέα, πυροδοτώντας σχεδόν πρωτόγνωρες βίαιες κοινωνικές αντιδράσεις, σε ολόκληρη της χώρα.

Την Τετάρτη το βράδυ στην ΝΕΤ είδα το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα
με θέμα το θάνατο του μικρού Αλέξανδρου. Απλώς έμεινα άναυδος. Με όλους. Από τους ενόχους μέχρι τα ΜΜΕ. Με συγκλόνισε δε ιδιαίτερα η γιαγιά του Αλέξανδρου


Το πόσο συγκλονιστική, για την οικογένεια αλλά και για την κοινωνία, ήταν αυτή η προκλητική επίθεση εναντίον της μνήμης του μικρού και της οικογένειας, βγαίνει από το περιστατικό που έγινε στο τέλος της δίκης. Συζητούσε το δικαστήριο αν θα δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση του κου. Σαραλιώτη. Κατέθετε ως μάρτυρας η μητέρα του κου. Σαραλιώτη, η οποία έλεγε τα επιχειρήματά της με ευπρέπεια και με τρόπο ο οποίος ήταν βάσιμος. Γιατί ζητούσε από το δικαστήριο να αφεθεί ελεύθερος ο κος. Σαραλιώτης μέχρι να εκδικαστεί η έφεση. Σε κάποια στιγμή, ενώ στην αποστροφή του λόγου της προς την κόρη της ότι «κόρη μου μην ανησυχείς, το δικαστήριο θα μου δώσει τον αδερφό σου να τον φέρω στο σπίτι μας», μέσα στο δικαστήριο συνέβη ένα συγκλονιστικό γεγονός: η γιαγιά του Αλέξη, που δεν μπορεί να περπατήσει μόνη της, που στηρίζεται σε δύο βακτηρίες και υποβαστάζεται για να καθήσει και να σηκωθεί, που πάντοτε όταν μετακινείται συνοδεύεται από την νοσοκόμα που την φροντίζει, αυτή λοιπόν η γυναίκα που καθόταν σε μία αίθουσα και παρακολουθούσε την εκφώνηση της αποφάσεως, τινάχτηκε σαν ελατήριο. Περπάτησε περί τα πέντε μέτρα. Στάθηκε όρθια και, κρατώντας μια φωτογραφία του Αλέξανδρου, απευθύνθηκε στη μάρτυρα και είπε «και αυτό το λουλούδι, ποιος θα μου το ξαναφέρει εμένα στην αγκαλιά μου»; Συνέχισε να συζητάει επί 2-3 λεπτά με τη μάρτυρα, όρθια, μόνη της.
Κι όταν ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι έχει σηκωθεί και στέκεται όρθια, γύρισε κι είπε «πώς είμαι εδώ, πώς έφτασα εδώ, κρατήστε με» και κατέρρευσε.
Δείτε το εδώ  Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα


ΡΧΣ: Δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, 2 χρόνια μετά...
Ανέβηκε από tvxorissinora.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου