Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ανεγκέφαλοι των Υπουργείων

Πρόστιμα από 1.500 έως 3.000 ευρώ, αλλά και αφαίρεση διπλώματος για όσους καπνίζουν στο αυτοκίνητό τους, όταν σε αυτό επιβαίνουν μικρά παιδιά, προβλέπει η τροπολογία που εξετάζει να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας. ( news24…).
Ωραία… δηλαδή θέλουν να ρίχνουν πρόστιμα και ακόμη να αφαιρούν την άδεια οδήγησης επειδή κάνουμε τα παιδιά μας παθητικούς καπνιστές. Αλλά δεν σκέφτονται πως όταν οδηγούμε ένα αυτοκίνητο με αερόσακους (τουλάχιστον το 85% του στόλου των επιβατικών αυτοκινήτων σήμερα), όπως γράφουνε οι οδηγίες χρήσεως όλων των αυτοκινήτων (ναι υπάρχει τέτοιο βιβλίο), σε περίπτωση ατυχήματος και όταν ανοίξουν οι αερόσακοι θα πρέπει να φοράμε την ζώνη ασφαλείας και να έχουμε τουλάχιστον ένα παράθυρο ανοιχτό κατά 1 εκατοστό (ο λόγος κατ’ ελάχιστο να μην σπάσουν τα τύμπανα των αυτιών μας). Άρα ανεγκέφαλοι των Υπουργείων όταν κινείται το αυτοκίνητο υπάρχει φυσικός εξαερισμός κατά πολύ καλύτερος πάρα πολλών μαγαζιών.
Αλλά λέω να το θέσουμε το θέμα λίγο διαφορετικά.
·         Αφού τους ενδιαφέρει τόσο πολύ πια η υγεία της νεολαίας μας γιατί δεν πάνε αυτόφωρο, με την αιτιολογία απόπειρας δολοφονίας και απόπειρας πρόκλησης σωματικής βλάβης ή κάτι τέτοιο (δεν τα πάω καλά με τα νομικά), σε όσους δεν έχουν το ειδικό κάθισμα* για τα παιδιά τους?
·         Γιατί ανεγκέφαλοι των Υπουργείων ενώ χάνουμε ένα χωριό κάθε χρόνο σε ατυχήματα (συνολικά 1000 περίπου νέοι έως 35 ετών καταλήγουν είτε νεκροί είτε βαριά τραυματίες βλέπε Πρωταγωνιστές – Θεοδωράκης ή goοgle it) δεν κάνετε κάτι γι’ αυτό?
·         Γιατί δεν πάτε στα σχολεία να εκπαιδεύσετε τους μαθητές?
·         Γιατί δεν φτιάχνεται πίστες (το ελληνικό θα το φτιάξουμε ξενοδοχεία έτσι?) να ξεσπάνε οι νέοι (το ξέρετε άραγε ότι σε ασφαλείς συνθήκες όπως αυτές μιας πίστας θα μάθουν τα περί ενεργητικής ασφάλειας – ναι υπάρχει και τέτοιο)?
·         Γιατί ενώ οι Έλληνες δίνουν τα περισσότερα χρήματα από όλους τους Ευρωπαίους για λάστιχα αυτοκινήτου εσείς ανεγκέφαλοι δεν φτιάχνεται ένα δρόμο?
·         Και γιατί δεν ορίζουν με νόμο ελάχιστο συντελεστή τριβής για τους δρόμους μας με τέτοιο τρόπο ώστε αν πέσει κάτω από ένα όριο όποιος είναι υπεύθυνος από τον δήμο – νομαρχία – περιφέρεια να τον κλείνουν μέσα για απόπειρας δολοφονίας αντί οι δήμοι να ασφαλίζουν τους δρόμους? (ναι γίνεται και ο λόγος? Σε περίπτωση που κάποιο αυτοκίνητο “τραυματιστεί” από κάποιο λακκούβα του δρόμου και ο οδηγός κάνει αγωγή κατά “κάποιου” των αποζημιώνει η ασφαλιστική)
Τυχαίο κάτι από τα παραπάνω? Δεν νομίζω. Άλλωστε όλα γίνονται για να εισπράττουμε χρήμα και όχι για την προστασία των πολιτών αυτής της χώρας. Εξάλλου κανείς πολιτικός δεν είναι πρακτικός άνθρωπος. Όλοι ξέρουν να κάνουν νόμους και όχι να δίνουν λύσεις.
ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.

Νίκος Σταθόπουλος

*Προς ενημέρωση υπάρχουν τέτοια και είναι ανάλογα με τα κιλά και το ύψος των παιδιών. Και σύμφωνα με μελέτες θα πρέπει τα παιδιά μας να κάθονται σε καθίσματα τα οποία κοιτάνε ανάποδα μέχρι τα 4 τους διότι σε περίπτωση ατυχήματος είναι τόσο μεγάλη η επιτάχυνση που δέχεται το κεφάλι του παιδιού που δεν μπορεί να την αντέξει με συνέπεια να σπάει ο “σβέρκος” τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου