Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Εκρυβαν τα βασανιστήρια;

Το τηλεοπτικό κανάλι Aλ Τζαζίρα ανακοίνωσε, την Παρασκευή, τις νέες αποκαλύψεις που προτίθεται να κάνει η ιστοσελίδα  Wikileaks για το Ιράκ. Σύμφωνα με αυτές ο αμερικανικός στρατός έχει αποσιωπήσει τα βασανιστήρια, που έκανε το ιρακινό κράτος, αλλά και έχει σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους, στα οδοφράγματα στη χώρα. Ωστόσο η Wikileaks δεν έχει επιβεβαιώσει τη φημολογία και προτίθεται να κάνει ανακοινώσεις στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Κεντρικης Ευρώπης). Παραλλήλως η δικτυακή της υποδομή έχει δεχθεί επιθέσεις με αποτέλεσμα το βράδυ της Παρασκευής η σελίδα να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, τα μυστικά στρατιωτικά έγγραφα αποκαλύφθηκαν από την Wikileaks και καλύπτουν, αυτή τη φορά, την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2004 έως την 31η Δεκεμβρίου του 2009. «Τα έγγραφα της Wikileaks δείχνουν πολλές περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης των Ιρακινών κρατουμένων, από Ιρακινούς αστυνομικούς και στρατιώτες. Επιπλέον, αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν για τα βασανιστήρια, που επιτρέπονταν μεν από το κράτος, όμως είχαν διατάξει τα στρατεύματά τους να μην παρέμβουν», ανέφερε το κανάλι.
 

Κάποτε ήταν η Ουάσιγκτον Ποστ που έβγαζε τα άπλυτα των κυβερνήσεων στη φόρα. Σήμερα, οι δημοσιογράφοι της τα πίνουν με τον κύριο πρόεδρο και η δημοσιογραφία ψάχνει άλλους δρόμους. Κάπως έτσι, ανέλαβε το ίντερνετ να βγάζει τα άπλυτα στα φόρα.

Τι είναι το Wikileaks
Παγκοσμιοποιημένα άπλυτα, που αφορούν από μοντέλες μέχρι τσαχπίνηδες αμερικάνους τηλε-ευαγγελιστές και κοσμικούς δικηγόρους αλλά και κυβερνήσεις, πολέμους, μυστικά σχέδια υφασμένα σε καλοφωτισμένες αίθουσες Πενταγώνων. Για τα τελευταία, το δικαίωμα στην πληροφόρηση περνάει από το Wikileaks. Ο δικτυακός τόπους που στήθηκε από το πάθος και με τους αγώνες εκατοντάδων εθελοντών από όλο τον κόσμο, με πρωτο το «δημόσιο πρόσωπό» του, τον αυστραλό Τζούλιαν Ασάντζ (Julian Assange), δημοσιογράφο και ακτιβιστή, που σήμερα βρίσκεται κυνηγημένος από τους πιο ισχυρούς κυβερνητικούς μηχανισμούς, έχοντας στο πλευρό του εκατοντάδες ανώνυμους πολίτες.

«Η πληροφορία θέλει να κυκλοφορεί ελεύθερη»: το παλιό σύνθημα των χάκερ είναι η σημαία του Wikileaks, που από το 2007 που ιδρύθηκε αποτελεί ένα χώρο ελεύθερης ανάρτησης κάθε είδους απόρρητης ή «θαμμένης» πληροφορίας, είτε αυτή αφορά κυβερνητικά μυστικά, στρατιωτικές αναφορές, εταιρικά μνημόνια ή κρυφές λίστες των ισχυρών και ατζέντες κάθε είδους. Χαρακτηριστικά: φιλοξενεί ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο ντοκουμέντα, από απόρρητες αναφορές για το Γκουαντανάμο, μέχρι έγγραφα από τις συναντήσεις της λέσχης Μπιλντεμπεργκ, και από αποδεικτικά εταιρικών σκανδάλων μέχρι κρατικές και τραπεζικές αποκαλύψεις για κουτάλες που μπήκαν βαθιά σε συγκεκριμένα καζάνια.
Ναι, και προφανώς δεν αρέσει σε πολλούς η δουλειά της ομάδας, που χρηματοδοτείται από απλούς πολίτες και δεν υπόκειται στους κανόνες μιας καλολαδωμένης κρατικής μηχανής αλλά σε εκείνους των φευγάτων και μετακινούμενων σέρβερς,

Πρώτες αντέδρασαν οι συνήθεις ύποπτες για την αγάπη τους στην διαδικτυακή λογοκρισία χώρες. Απαγόρευσαν την πρόσβαση στη σελίδα, χωρίς όμως να προκαλέσουν την αντίδραση ΜΚΟ ή άλλων, χρηματοδοτούμενων από κράτη, προασπιστών της ελευθερίας της έκφρασης. Κι αυτό γιατί, οι δυτικοί υπέρμαχοι της ελευθερίας ακολούθησαν συντόμως. Ισχυρά κράτη, εμπλεκόμενα σεβρώμικες υποθέσεις, από την Αυστραλία ως τη Γερμανία, έχουν κινηθεί νομικά και αστυνομικά εναντίων συνεργατών της σελίδας. Παρακολουθήσεις, ανακρίσεις, κατασχέσεις υπολογιστών και υλικού αλλά και ανώνυμες απειλές είναι μέσα στην ημερήσια διάταξη για τους σημαιοφόρους της πιο αποκαλυπτικής νέας δημοσιογραφίας.

Πιο προβεβλημένος στόχος ο ίδιος ο Τζούλιαν, το δημόσιο πρόσωπο της Wikileaks. Οι αποκαλύψεις της σελίδας για τη δράση των Αμερικάνικων δυνάμεων στο Αφγανιστάν και το Ιρακ, και η φήμη ότι θα αναρτούσαν ήδη 400,000 απόρρητα σχετικά έγγραφα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι και τα φωτεινά γραφεία δούλεψαν με το σκοτεινότερο τρόπο εναντίον του. Όταν το Μαίο του 2010 επέστρεψε στην Αυστραλία από το εξωτερικό, του ακύρωσαν το διαβατήριο επειδή «ήταν φθαρμένο». Δεν αντικαταστάθηκε. Αποφάσισε να ζητήσει άσυλο στη Σουηδία, χώρα- σημαία της διαδικτυακής ελευθερίας. Τον Αύγουστο, κινήθηκε δίωξη εναντίον του για βιασμό. Υποτίθεται ότι διέπραξετο έγκλημα κατά παλαιότερη επισκεψή του στη χώρα για ένα σεμινάριο. Η υπόθεση απορρίφθηκε από τη σουηδική εισαγγελική αρχή ως αβάσιμη. Άνοιξε ξανά δυο βδομάδες αργότερα. Και ξανάκλεισε και ξανάνοιξε. Αρχές Οκτωβρίου, οι αμερικανικές αρχές μπλοκάρουν έναν από τους βασικούς μηχανισμούς συλλογής οικονομικών δωρεών και ενισχύσεων από τους πολίτες. Μέσα Οκτωβρίου, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται την αίτησή του για άσυλο. Ο υποτιθέμενος βιασμός που καταγγέλθηκε σε τόσο βολική ώρα δίνει το άλλοθι για την απόφαση. Ο Ασάνζ δεν έχει ακόμη αντιδράσει.

Η συνέχεια; Στις οθόνες μας.
Από του ειδικού συνεργάτη στο protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου